Теми и Екстензии

Themes and Extensions settings can be accessed from the Tools menu in Firefox

Firefox е најприлагодливиот прегледувач на планетава; можете без напор да си го скроете Firefox за ваши потреби за најдобро можно искуство во сурфањето. Темите ви овозможуваат да го прилагодите изгледот по ваш избор, додека екстензиите ви нудат зголемени можности и функционалност.

Заедницата за Ажурирање на Mozilla ви нуди широк избор на теми и екстензии. Инсталирањето се состои од избирање на тоа што го сакате и кликнување на инсталирај веднаш — можноста ќе ви биде автоматски симната и инсталирана.

There are many themes available to customise the look and feel of Firefox.

Сурфање со Јазичиња

Сурфањето со јазичиња (табови) е моќна можност која го прави сурфањето побрзо и позгодно. Работењето со повеќе веб страници во рамките на еден прозорец ви помага да не ги пренатрупувате вашиот десктоп и лентата со задачи; и ви овозможува да продолжите со читање додека другите страници се вчитуваат во позадина.

Интуитивниот интерфејс и кратенките на тастатурата кои го прават лесно отварањето и префрлувањето помеѓу повеќе јазичиња, ви заштедуват време и ви помагат побрзо да пронајдете и прочитате повеќе информации. Едноставно притиснете Ctrl+T, или притиснете со средното копче од глушецот врз линкот за да отворете во ново јазиче.

Активни (live) Обележувачи

Обележувачите се еквивалент на Favorites од Internet Explorer, кои пак ќе бидат автоматски увезени за време на подесувањето. Активните обележувачи ви овозможуват да ги видите најновите наслови на вести директно од веб страниците во вашата лента со алатки за Обележувачи или менито. Многу страници се веќе оспособени за Активните обележувачи и Firefox ве известува за тоа, со прикажување на портокалово копче за Активни обележувачи на статусната лента — запишувањето на истите е најлесна работа.